4. Oblicz:
( -1 )³ =
( -7 )² =
( -4 )⁴ =
( -5 )³ =


Pomocy



4 Oblicz 1 7 4 5 Pomocy class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

( -1 )³ = - 1

( -7 )² = 49

( -4 )⁴ = 256

( -5 )³ = - 125

Odpowiedź:

4)

a)

(-1)³ = (-1)* (-1)* (-1) = -1

b)

(-7)² = (-7)*(-7) = 49

c)

(-4)⁴ = (-4) * (-4) * (- 4) *(-4) = 256

d)

(-5)³ = (-5)* (-5)* (-5) = - 125

Wyjaśnienie:

Liczba ujemna ,znajdująca się w nawiasie , podniesiona do potęgi parzystej daje w wyniku liczbę dodatnią, a do nieparzystej liczbę ujemną.

Jeżeli liczba ujemna znajduje się w nawiasie , to minus również potęgujemy. Jeśli jest bez nawiasu, to potęgujemy tylko liczbę, a minus przepisujemy.