Odpowiedź:
{ x = 2
{ y = 1
Szczegółowe wyjaśnienie:
{ x - y = 1
{ x + y = 3
1 sposób:
Metoda przeciwnych współczynników:
{ x - y = 1
{ x + y = 3
Dodaję stronami oba równania.
Wyznaczam wartość x i podstawiam za x do pierwszego równania.
Obliczam y.
{ x - y + x + y = 1 + 3
2x = 4. /:2
x = 2
{ x - y = 1
2 - y = 1
- y = 1 - 2
- y = - 1. /*(-1)
y = 1
{ x = 2
{ y = 1
2 sposób:
Metoda podstawiania:
{ x - y = 1
{ x + y = 3
Wyznaczam x z pierwszego równania, podstawiam za x do drugiego równania i obliczam wartość y.
Podstawiam do wyznaczonego równania i obliczam x.
{ x = 1 + y
{ 1 + y + y = 3
2y = 3 - 1
2y = 2. /:2
y = 1
{ x = 1 + y
x = 1 + 1
x = 2
{ x = 2
{ y = 1