Równanie −5( x− 3) + 7 = 3( x− 1) + 5 spełnia liczba
A. 0
B. 2
C. 2,5
D. −2



Odpowiedź :

[tex]-5(x-3)+7 = 3(x-1)+5\\-5x+15+7 = 3x-3+5 \\-5x +22 = 3x+2 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ /-3x\\-8x+22 = 2 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ / -22\\-8x = -20 \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \ /:(-20)\\\boxed{x = 2,5}[/tex]

Odp: Równanie spełnia liczba 2,5. Odpowiedź: C.

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

W załączniku równania, Mam nadzieje ze pomogłam proszę o DZIĘKUJE

Zobacz obrazek Ariana2727