Odpowiedź :
Pp= 6* [tex]\frac{a^{2}\sqrt{3} }{4}[/tex]
Pp= 6* [tex]\frac{4^{2}\sqrt{3} }{4}[/tex]
Pp= 24[tex]\sqrt{3}[/tex]
V= Pp*H = 24[tex]\sqrt{3}[/tex] * 6= 144[tex]\sqrt{3}[/tex] [tex]cm^{3}[/tex]
Odpowiedź:
Podstawa graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego to sześciokąt foremny. Pole sześciokąta foremnego to suma pól sześciu trójkątów równobocznych o boku tej samej długości, co bok sześciokąta.
a= 4cm
Krawędź boczna długości = 6 cm .
W graniastosłupie długość krawędzi boczne jest taka sama jak H tego graniastosłupa, czyli H = 6 cm.
Pole trójkata równobocznego : a^2 √3/ 4 mamy w podstawie 6 takich trójkatów
P g= 6* 4^2 √3/4 * 6
Pg= 6* 16 √3/4 * 6 (4 w mianowniku z 16 w liczniku się skrócą)
Pg = 6*4√3* 6 = 144√3 cm^3
Szczegółowe wyjaśnienie: