Odpowiedź :
Hej!
Przykład 1:
[tex]2x-8=-20[/tex]
Przenosimy x na lewo a liczby na prawo. Zeby to zrobić, trzeba obustronnie dodać 8, wówczas mamy 2x-8+8 (ósemki dają nam 0) = -20 + 8
[tex]2x-8 = -20 / +8\\2x = -20+8\\2x = -12[/tex]
2x to inaczej iloczyn 2 i x czyli 2 * x, więc zeby obliczyć x, należy wykonać działanie odwrotne do mnożenia, żeby po lewej został nam sam x, wiec dzielimy obie wartości przez 2
[tex]2x - 12 /:2\\\frac{2 * x}{2} = \frac{-12}{2}[/tex]
Dwójki po lewej nam się skrócą, a -12 : 2 = -6
[tex]x = -6[/tex]
Przykład 2:
[tex]\frac{2x+3}{5} = 6[/tex]
W pierwszym kroku należy pozbyć się mianownika po lewej stronie. Jako że zapis po lewej to nic innego jak (2x+3):5, to należy pomnożyć obie strony przez 5, więc
[tex]\frac{2x+3}{5} = 6 /*5\\2x+3=6*5\\2x + 3 = 30[/tex]
Ponownie przenosimy x na lewo a liczby na prawo
[tex]2x+3 = 30 /-3\\2x = 30-3\\2x = 27[/tex]
I tak jak w pierwszym przykladzie, usuwamy 2 przed x przez podzielenie obustronne przez 2
[tex]2x = 27 / :2\\\frac{2x}{2} = \frac{27}{2}\\x = \frac{27}{2}\\x = 13,5[/tex]
Mam nadzieje ze pomogłam