Odpowiedź :
Postać kanoniczna: -2(x-2)²+6
Chcemy sprowadzić do postaci ogólnej:
(warto zaznaczyć, że przy punkt przecięcia wynosi x=0, a y=?)
czyli:
y = -2(x-2)²+6
y = -2(0-2)²+6
y= -2(0+4)+6
y = -8+6
y= -2
Punkt przecięcia z osią OY: (0,-2)
Każdy punkt leżący na osi [tex]OY[/tex] ma pierwszą
współrzędną równą [tex]0[/tex], tzn. [tex]x=0[/tex], [tex]y=[/tex]?
Zatem podstawiamy [tex]x=0[/tex] i wyznaczamy [tex]y[/tex]:
[tex]y = -2(x-2)^2 + 6 \\ \\ y = -2(0-2)^2 + 6 \\ \\ y=-2\cdot 4+6 \\ \\ y=-8+6 \\ \\ y=-2[/tex]
Parabola o podanym równaniu przecina oś [tex]OY[/tex] w punkcie [tex](0,-2)[/tex].