[tex]Dane:\\x_1 = odleglosc_.przedmiotu_.od_.soczewki=1m\\x_2 = 0,25m[/tex]
[tex]Szukane:\\Z_2-Z_1[/tex]
[tex]y = odleglosc_.obrazu_.od_.soczewki = const[/tex]
odległość obrazu od soczewki jest stała, ponieważ jest ona uzależniona od budowy oka. Zapiszmy równania soczewki dla obu przypadków, wiedząc, że [tex]Z = \frac{1}{f}[/tex] oraz, że soczewka oka jest soczewką skupiającą.
[tex]Z_1 = \frac{1}{x_1}+\frac{1}{y}\\\\Z_2 = \frac{1}{x_2} +\frac{1}{y}\\\\Z_2-Z_1= \frac{1}{x_2} - \frac{1}{x_1} = \frac{1}{0,25m}-\frac{1}{1m} = 3D\\[/tex]