Rozwiązane

Dlaczego pierwiastek z 3 / 2 + pierwiastek z 3 = 3 pierwiastki z 3 / 2

a nie 2 pierwiastki z 3 / 2 ? :D



Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

[tex]\frac{\sqrt{3} }{2} +\sqrt{3} =\frac{\sqrt{3} }{2} +\frac{2\sqrt{3} }{2} =\frac{3\sqrt{3} }{2}[/tex]

Odpowiedź:

√3/2    +√3=   √3/2  +√3 /1         musisz sprowadzić do wspólnego mianownika  równego 2

czyli √3/1   = 2√3/2

całośc= √3/2   +  2√3/2              

masz te same mianowniki, teraz wystarczy dodać liczniki i masz:

(√3+2√3) /2= 3√3 /2

Szczegółowe wyjaśnienie: