Odpowiedź :
a - (-1,6) = -2 i 2/3
a + 1 i 3/5 = -2 i 2/3
a = -2 i 2/3 - 1 i 3/5
a = -2 i 10/15 - 1 i 9/15
a = -3 i 19/15
a = -4 i 4/15
spr :
L = -4 i 4/15 - (-1,6) = -4 i 4/15 + 1 i 3/5 =
= -4 i 4/15 + 1 i 9/15 = -3 i 19/15 + 1 i 9/15 =
= -2 i 10/15 = -2 i 2/3 = P
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a -(-1,6)= -2 2/3
a+1,6= -2 2/3
a+1 3/5= - 2 2/3
a=- 2 2/3 -1 3/5
a= -2 10/15 - 1 9/15
a= -3 19/15
a= -4 4/15
1. Zamieniamy ułamek dziesiętny na zwykły
2. Przenosimy wiadome na do wiadomych ( zmieniając znak na przeciwny )
3. Sprowadzamy do wspólnego mianownika
4. Sumujemy
L= -4 4/15 -(-1,6)=-4 4/15+1,6= -4 4/15+1 3/5= -4 4/15 +1 9/15= -3 19/15 +1 9/15= -2 10/15= -2 2/3
P= -2 2/3
L=P
1 Wyliczony wynik podstawiamy za niewiadomą
2 Lewa strona równania musi się równać prawej