Odpowiedź :
Jest sobie taki wzór :
[tex]( x-a)^{2} + ( y- b)^{2} = r^{2}[/tex]
więc podstawiamy dane
[tex]( x- 3)^{2} + ( y+ 2)^{2} = 2^{2} \\( x- 3)^{2} + ( y+ 2)^{2} = 4 \\[/tex]
i to tyle :)
Odpowiedź i wyjaśnienie:
Wzór na równanie okręgu:
(x - a)² + (y - b)² = r² , gdzie :
S = (a ,b)
r = promień , r > 0
Podstawiam dane do wzoru i wyznaczam równanie okręgu:
S = (- 2 , 3) , r = 2
{(x - ( -2)}² + (y - 3)² = 2²
(x + 2)² + (y - 3)² = 4
Odp: równanie tego okręgu ma postać:
(x + 2)² + (y - 3)² = 4