1.
[tex] \frac{ - 18q + 36}{ - 6} = 3q - 6 \: \: \: \: \: | \times ( - 6)[/tex]
[tex] - 18q + 36 = - 18q + 36[/tex]
L = P, przekształcenie wykonano prawidłowo.
2.
[tex] \frac{20ab - 5a}{5} = 4ab - b \: \: \: \: \: | \times 5[/tex]
[tex]20ab - 5a = 20ab - 5b[/tex]
L ≠ P, przekształcenia nie wykonano prawidłowo.
3.
[tex] \frac{ - 14{x }^{2} - 35x}{7} = - 2 {x}^{2} - 5x \: \: \: \: \: \: | \times 7[/tex]
[tex] - 14 {x}^{2} - 35x = - 14 {x}^{2} - 35x[/tex]
L = P, przekształcenie wykonano prawidłowo.
4.
[tex] \frac{10b - 6}{2} = 5b - 6 \: \: \: \: | \times 2[/tex]
[tex]10b - 6 = 10b - 12[/tex]
L ≠ P, przekształcenia nie wykonano poprawnie.
Odp. Prawidłowo wykonano przekształcenie w przykładzie 1 i 3.
Mam nadzieję, że pomogłam! ❤️