Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex](-\frac{2ab}{c} )^{4} :(\frac{6ab}{75c} )^{4} = (-\frac{2ab}{c} *\frac{75c}{6ab} )^{4} = (-25)^{4} = [(-5)^{2}]^{4} = 5^{8}[/tex] -- to było do udowodnienia
[tex]\boxed{\left(-\dfrac{2ab}{c}\right)^4 : \left(\dfrac{6ab}{75c}\right)^4 =5^8}[/tex]
Potęgowanie
Pamiętajmy, że iloraz to wynik dzielenia. Skorzystamy z wzorów, że:
[tex]a^b \cdot c^b = (a \cdot c)^b[/tex]
[tex]a^b : a^c = a^{b - c} \\\\(a^b)^c =a^{b \cdot c} \\\\(-a) ^4 = a^4[/tex]
Zapiszmy iloraz:
[tex]\left(-\dfrac{2ab}{c}\right)^4 : \left(\dfrac{6ab}{75c}\right)^4 = \left(-\dfrac{2ab}{c} : \dfrac{6ab}{75c}\right)^4 = \left(-\dfrac{2ab}{c} \cdot \dfrac{75c}{6ab}\right)^4 = \\\\ = \left(-\dfrac{150abc}{6abc}\right)^4 = (-25)^4 = 25^4 = (5^2)^4 = 5^{2 \cdot 4} = 5^8[/tex]
Liczbę 25 zapisaliśmy jako: 5², a następnie korzystaliśmy z wzorów na potęgi.
#SPJ3