a) pierwiastek 2* pierwiastek 3 b) pierwiastek 7* pierwiastek 5 c) pierwiastek 6* pierwiastek 6 d) pierwiastek 27* pierwiastek 3 e) pierwiastek 3* pierwiastek 5* pierwiastek 15 f) pierwiastek 2* pierwiastek 8* pierwiastek 10 g)pierwiastek 7* pierwiastek 2* pierwiastek 7 h) pierwiastek 5* pierwiastek 12* pierwiastek 3



Odpowiedź :

a) [tex]\sqrt{2}[/tex]*[tex]\sqrt{3}[/tex]=[tex]\sqrt{6}[/tex]

b) [tex]\sqrt{7}[/tex]*[tex]\sqrt{5}[/tex]=[tex]\sqrt{35}[/tex]

c) [tex]\sqrt{6}[/tex]*[tex]\sqrt{6}[/tex]=6

d) [tex]\sqrt{27}[/tex]*[tex]\sqrt{3}[/tex]=[tex]\sqrt{81}[/tex]=9

e) [tex]\sqrt{3}[/tex]*[tex]\sqrt{5}[/tex]*[tex]\sqrt{15}[/tex]=[tex]\sqrt{15*15}[/tex]=15

f) [tex]\sqrt{2}[/tex]*[tex]\sqrt{8}[/tex]*[tex]\sqrt{10}[/tex]=4[tex]\sqrt{10}[/tex]

g) [tex]\sqrt{7}[/tex]*[tex]\sqrt{2}[/tex]*[tex]\sqrt{7}[/tex]=7[tex]\sqrt{2}[/tex]

h) [tex]\sqrt{5}[/tex]*[tex]\sqrt{12}[/tex]*[tex]\sqrt{3}[/tex]=6[tex]\sqrt{5}[/tex]