Odpowiedź :
We wszystkich przykładach podstawą jest wzór: [tex](a^{m} )^{n} =a^{m*n}[/tex]
a) [tex](5^{2} )^{2} = 5^{2*2} =5^{4} = 625[/tex]
b) [tex]((\frac{2}{3} )^{5} )^{0} = (\frac{2}{3} )^{5*0}=(\frac{2}{3} )^{0} =1[/tex]
Każda liczba niezerowa podniesiona do potęgi zerowej równa się jeden.
c) [tex]((-1)^{10} )^{30} =(-1)^{10*30} =(-1)^{300} =1[/tex]
Potęgując liczby ujemne: gdy potęga jest parzysta, wynik jest dodatni, a gdy potęga jest nieparzysta, wynik jest ujemny.
d) [tex]((\frac{1}{2} )^{3} )^{2} =(\frac{1}{2} )^{3*2} =(\frac{1}{2} )^{6} =\frac{1}{64}[/tex]
e) [tex](0,1^{2} )^{3} =0,1^{2*3}=0,1^{6} =0,000001[/tex]
f) [tex]((-\frac{1}{3} )^{3} )^{1} =(-\frac{1}{3} )^{3} =-\frac{1}{27}[/tex]
g) [tex]((-2)^{3} )^{3} =(-2)^{9} =-512[/tex]
h) [tex]((\frac{1}{2} )^{1} )^{2} =(\frac{1}{2} )^{2} =\frac{1}{4}[/tex]