Odpowiedź :
a) [tex]\frac{4}{9} * \frac{3}{4} =\frac{1}{3} *\frac{1}{1} =\frac{1}{3}[/tex]
Skróciłam 4 z 4 i 9 z 3 dzieląc każdą z par przez największy wspólny dzielnik. Tak robię w reszcie podpunktów.
b) [tex]\frac{5}{8}:\frac{7}{12} =\frac{5}{8} *\frac{12}{7} =\frac{5}{2} *\frac{3}{7} =\frac{15}{14} =1\frac{1}{14}[/tex]
Tutaj pozwolę sobie użyć tekstu z Internetu:
"Kiedy musimy podzielić jeden ułamek przez drugi, to zamieniamy dzielenie na mnożenie. Mnożymy wówczas pierwszy ułamek przez odwrotność drugiego ułamka."
c) [tex]\frac{7}{8} *\frac{24}{33} =\frac{7}{1} *\frac{3}{33} =\frac{7}{1} *\frac{1}{11} =\frac{7}{11}[/tex]
d) [tex]1\frac{1}{8} *\frac{4}{15} =\frac{9}{8} *\frac{4}{15} =\frac{3}{2}*\frac{1}{5}=\frac{3}{10}[/tex]
e) [tex]2\frac{3}{5} :5=\frac{13}{5} :\frac{5}{1} =\frac{13}{5} *\frac{1}{5} =\frac{13}{25}[/tex]
f) [tex]1\frac{5}{7} :6=\frac{12}{7}*\frac{1}{6} =\frac{2}{7} *\frac{1}{1} =\frac{2}{7}[/tex]
g) [tex]6\frac{1}{2} :3\frac{1}{4} =\frac{13}{2} :\frac{13}{4} =\frac{13}{2} *\frac{4}{13} =\frac{1}{1} *\frac{2}{1} =\frac{2}{1} =2[/tex]
h) [tex]7\frac{1}{3} :2\frac{2}{5} =\frac{22}{3} :\frac{12}{5} =\frac{22}{3} *\frac{5}{12}=\frac{11}{3} *\frac{5}{6} =\frac{55}{18} =3\frac{1}{18}[/tex]
i) [tex]2*\frac{13*4}{8} =\frac{2}{1} *\frac{52}{8} =\frac{1}{1} *\frac{52}{4} =\frac{52}{4} =13[/tex]
j) [tex]8\frac{3}{4} *\frac{4}{7} *3=\frac{35}{4} *\frac{4}{7} *\frac{3}{1} =\frac{5}{1} *\frac{1}{1} *\frac{3}{1} =\frac{15}{1} =15[/tex]
k) [tex]2\frac{1}{7} *7*2\frac{2}{5} =\frac{15}{7} *\frac{7}{1} *\frac{12}{5} =\frac{3}{1} *\frac{1}{1} *\frac{12}{1} =\frac{36}{1} =36[/tex]
l) [tex]4*\frac{15*9}{12} =\frac{4}{1}* \frac{15*9}{12} =\frac{1}{1} *\frac{15*9}{3} =\frac{15*9}{3} =5*9=45[/tex]
Na przykładzie [tex]6\frac{1}{5}[/tex] pokażę sposób na pozbycie się całości z ułamka: 6*5+1 = 31. Mianownik pozostaje, więc otrzymujemy [tex]\frac{31}{5}[/tex].