Odpowiedź:
3 1/3 + 9,1 = 3 1/3 + 9 1/10 = 3 10/30 + 9 3/30 = 12 13/30
Szczegółowe wyjaśnienie:
zamieniamy ulamek dziesietny na ulamek zwykly 9,1 = 9 1/10
nastepnie sprowadzamy do wspolnego mianownika, dla 3 i 10 jest 30
ile razy zwiekszylismy mianownik, o tyle zwiekszamy tez licznik i tak ;
3 * 10 = 30 mianownik i w liczniku 1 * 10 = 10, stąd 10/30
i drugi ulamek, mianownik zwiekszylismy 3 razy (10 * 3 = 30)
to i licznik 3 razy (1 * 3 = 3) stąd 3/30
nastepnie dodajemy (3 + 9 = 12) i ulamek, tylko licnik (10 + 3 = 13)
mianownik zostaje bez zmian, stąd 12 13/30