Odpowiedź :
(3x-7)²= (3x)²-2•3x•7+7²=9x²-42x+49
(5x-2y)²=(5x)²-2• 5x•2y+(2y)²= 25x²-20xy+ 4y²
(3-√5)²= 9-6√5+5=14-6√5
(2x+7)²=(2x)²+2•2x•7+7²=4x²+28x+49
Tych dwóch ostatnich nie umiem akurat ale mam nadzieję że chociaż po części pomógłam :)
Odpowiedź:
(3x-7)²= 9x²+49
(5x-2y)²=25x²+ 4y²
(3-[tex]\sqrt{5}[/tex])²=9+ 5
(2x+7)²=4x²+49
([tex]\sqrt{2}[/tex]+4)²=2+16
([tex]\sqrt{3}[/tex]-1)² 3-1
Szczegółowe wyjaśnienie:
3x * 3x = 9x² | -7* -7 = 49 (dwa minusy to plus)
5x *5x = 25x² | -2y * -2y = 4y²
3 * 3 = 9 | -[tex]\sqrt{5}[/tex] * -[tex]\sqrt{5}[/tex] = 5 (pierwiastek ² anuluje √ więc przepisujemy liczbę pod spodem)
2x * 2x = 4x² | 7 * 7 = 49
[tex]\sqrt{2}[/tex] * ([tex]\sqrt{2}[/tex] = 2 | 4* 4 = 16
[tex]\sqrt{3}[/tex] * [tex]\sqrt{3}[/tex] = 3 | -1 * -1 = 1
JESLI O TAKIE OBLICZENIE CHODZIŁO TO PROSZE CHYBA DOBRZE MAM NADZIEJE