Odpowiedź :
[tex]zadanie.~43\\a)~(-2)^{16}:(-2)^8=(-2)^{16-8}=(-2)^8\\\\b)~(7^5)^2=7^{5*2}=7^{10}\\\\c)~17^{14}*17^{14}=17^{14+14}=17^{28}\\\\d)~(1\frac{1}{3})^5*3^5=(\frac{4}{3} )^5*3^5=\frac{4^5}{3^5} *3^5=4^5[/tex]
[tex]zadanie.~44\\a)~\frac{5^3*5^8}{5^{11}:5^2} =\frac{5^{3+8}}{5^{11-2}} =\frac{5^{11}}{5^{9}} =5^{11}:5^{9}=5^{11-9}=5^2\\\\b)~\frac{0,25^3:0,5^3}{5^3} =\frac{(0,5^2)^3:0,5^3}{5^3} =\frac{0,5^6:0,5^3}{5^3} =\frac{0,5^3}{5^3} =0,5^3:5^3=5^3*0,1^3:5^3=1*0,1^3=0,001\\\\c)~(\frac{2}{5}) ^3:(-\frac{2}{5})^2=(\frac{2}{5} ) ^3:(\frac{2}{5} )^2=\frac{2}{5}\\\\d)~(0,1^2)^3:0,1^3=0,1^6:0,1^3=0,1^3[/tex]
Ażeby nie zostawiać pewnych działań bez komentarza; w większości przykładów korzystałem z pewnych praw dotyczących działań na potęgach, były to głównie - [tex]a^m*a^n=a^{m+n}[/tex], [tex]\frac{a^m}{a^n} =a^m-a^n=a^{m-n}[/tex], [tex](a^m)^n=a^{m*n}[/tex]. W 43/d skróciłem pod koniec [tex]3^5[/tex] stąd też ostateczny wynik. W 44/b pod koniec rozbiłem sobie [tex]0,5^3[/tex] na pewien iloczyn, abym łatwo mógł sobie skrócić to co zostało z mianownika ułamka. W 44/c opuściłem w wyrażeniu [tex](-\frac{2}{5} )^2[/tex] minus spod nawiasa, ponieważ jest ono podniesione do kwadatu.
Pozdrawiam.