Pomoże ktoś to obliczyć?



Pomoże Ktoś To Obliczyć class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)

(1 - 2sin²α)/sinαcosα = (1 - tg²α)/tgα

(cos²α - sin²α)/sinαcosα = (1 - tg²α)/tgα

cos²α/sinαcosα - sin²α/sinαcosα = ( 1 - tg²α)/tgα

cosα/sinα - sinα/cosα = (1 - tg²α)/tgα

ctgα - tgα = (1 - tg²α)/tgα

ctgα - tgα = 1/tgα - tg²α/tgα

1/tgα - tgα = 1/tgα - tgα

L = P

Równość jest tożsamościowa

b)

(sinα - sin³α)/cos³α + sin³α/(cosα - cos³α) = tgα

sinα(1 - sin²α)/cos³α + sin³α/[cosα(1 - cos²α)] = tgα

sinαcos²α/cos³α + sin³α/cossin²α = tgα

sinα/cosα + sinα/cosα = tgα

tgα + tgα ≠ tgα

L ≠ P

Równanie nie jest tożsamościowe

c)

1 + cos(π + α) + sin(π/2 - α) = cos²(π - α) + sin²(2π - α)

1 + cos(180° + α) + sin(90° - α) = cos²(180° - α) + sin²(360° - α)

1 - cosα + cosα = cos²α + sin²α

1 = 1

L = P

Równość jest tożsamościowa