Odpowiedź :
-log(1,34·10^-4)=-(log 1,34+log 10^-4)=-log 1,34-log 10^-4=-log 1,34-(-4)log 10=
=-log 1,34+4 log 10=-log 1,34+4 ( log 10=1)
Odpowiedź:
[tex]-\log(1.34) + 4[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Znak minus nie stanowi tutaj problemu. Wystarczy obliczyć wartość [tex]\log(1.34\cdot10^{-4})[/tex] i pomnożyć przez -1. Przydadzą się następujące wiadomości:
- definicja logarytmu: [tex]a^b = c \iff \log_ac = b[/tex]
- logarytm bez podanej podstawy: [tex]\log x = \log_{10}x[/tex]
- logarytm z iloczynu: [tex]\log_b(x\cdot y) = \log_b x + \log_b y[/tex]
- logarytm z liczby podniesionej do potęgi: [tex]\log_b x^n = n \log_b x[/tex]
To pozwala nam znaleźć szukaną wartość:
[tex]-\log(1.34\cdot 10^{-4}) = -(\log(1.34) + \log(10^{-4})) = - (\log(1.34) -4\log10) = \\ -\log(1.34) + 4[/tex]
Liczby [tex]\log(1.34)[/tex] nie jesteśmy w stanie obliczyć metodami elementarnymi. Jednak jest to w przybliżeniu 0.127.