Uprość wyrażenie a następnie oblicz jego wartość dla podanych wartości x i y



Uprość Wyrażenie A Następnie Oblicz Jego Wartość Dla Podanych Wartości X I Y class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)   x=5 ;  y= 1,8

   1,2 x +y - ( 1,3 x -2y) + ( 0,8 x -2y)= 1,2 x +y -1,3x +2y +0,8x -2y=

     =0,7 x +y=  0,7 *5  + 1,8= 3,5 + 1,8 = 5,3

b)   x=5 ; y= -5

   3x ( x-2) - 2y (y-3x)= 3x²-6x-2y²+6x=3x²-2y²= 3*5²-2*(-5)²=

      = 3*25-2*25= 75 - 50= 25

c)        x=2/3

 6 ( x-2 ) - ( 5-2x)*(-3)  = 6x -12 -5+2x* (-3) 6x-12 +15 +6x=  6*2/3 +3 +6*2/3

     (skracamy 6 i 3 , oraz 6 i 3 przez 3)= 2*2 + 3 +2*2= 4+3+4= 11

Szczegółowe wyjaśnienie: