Odpowiedź:
zad 12
a)
a - jedna podstawa = 6√2 cm
b - druga podstawa = 2√2 cm
h - wysokość = 3√3 cm
P - pole = 1/2 * (a +b) * h = 1/2 * (6√2 + 2√2) cm * 3√3 cm =
= 1/2 * 8√2 cm * 3√3 cm = 4√2 cm * 3√3 cm = 4 * 3 * √(2 * 3) cm² =
= 12√6 cm²
b)
a - krawędź sześcianu = 3√5 dm
Pc - pole całkowite sześcianu = 6a² = 6 * (3√5)² dm² = 6 * 9 * 5 dm² =
= 270 dm²
c)
V - objętość prostopadłościanu = 2√3 cm * 3√2 cm * 2√6 cm =
= 2 * 3 * 2 * √(3 * 2 * 6) = 12√36 cm³ = 12 * 6 cm³ = 36 cm³
zad 13
[(3 * 100)² * 300⁴]/(3 * 10²)⁵ = (3² * 100² * 3⁴ * 100⁴)/(3⁵ * 10¹⁰) =
= [3² * (10²)² * 3⁴ * (10²)⁴]/(3⁵ * 10¹⁰) = (3² * 10⁴ * 3⁴ * 10⁸)/(3⁵ * 10¹⁰) =
= (3²⁺⁴ * 10⁴⁺⁸)/(3⁵ * 10¹⁰) = (3⁶ * 10¹²)/(3⁵ * 10¹⁰) = 3⁶/3⁵ * 10¹²/10¹⁰ =
= 3⁶⁻⁵ * 10¹²⁻¹⁰ = 3 * 10² = 3 * 100 = 300
100% = 300
1% = 300 : 100 = 3