Odpowiedź :
Rozwiązanie
[tex]2p(2r+p)-4r(p-r)=\\\\=4pr+2p^2-4pr+4r^2=\\\\=2p^2+4r^2+4pr-4pr=2p^2+4r^2\\\\\huge\boxed{\text{Odp}. \ \text{B}}[/tex]
Kroki rozwiązania
1. Wymnożenie obu nawiasów przez czynniki stojące przed nimi
2. Redukcja wyrazów podobnych (wyrazów o tych samych literach). W naszym przypadku wyrazami podobnymi były 4pr oraz -4pr co dało nam 0.
Odpowiedź:
b) [tex]2p^{2}[/tex] + [tex]4r^{2}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Wymnażam wyrażenie znajdujące się przed nawiasem, przez każde wyrażenie z nawiasu oddzielnie:
2p*(2r+p) -4r*(p-r) = 4pr + [tex]2p^{2}[/tex] - 4pr + [tex]4r^{2}[/tex] = [tex]2p^{2}[/tex] +[tex]4r^{2}[/tex]