2x - 3)(5x - 1) =
proszę potrzebuje na teraz!!​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

10^2 - 17x + 3

Szczegółowe wyjaśnienie:

10x^2 - 15x - 2x + 3 = 10^2 -17x + 3

Odpowiedź:

[tex]\huge\boxed{(2x-3)(5x-1)=10x^2-17x+3}[/tex]

Szczegółowe wyjaśnienie:

[tex](2x-3)(5x-1)=[/tex]

mnożymy każdy element z pierwszego nawiasu przez każdy element z nawiasu drugiego.

[tex]=2x\cdot5x+2x\cdot(-1)+(-3)\cdot5x+(-3)\cdot(-1)\\\\=10x^2-2x-15x+3[/tex]

redukujemy wyrazy podobne

[tex]=10x^2+(-2x-15x)+3=10x^2-17x+3[/tex]