Odpowiedź :
Zadanie 1
[tex]7^2*(\frac{1}{7} )^0-7^2*\frac{1}{7} =49*1-49*\frac{1}{7} =49-7=42[/tex]
Zadanie 2
[tex]a)11^7*11^4=11^7^+^4==11^1^1\\\\b)8^8*8*8^7=8^8^+^1^+^7=8^1^6=(2^3)^1^6=2^3^*^1^6=2^4^8\\\\c)(1\frac{2}{5} )^8:(1\frac{2}{5} )^3=(\frac{7}{5} )^8^-^3=(\frac{7}{5} )^5\\\\d)32*2^3*2^4=2^5*2^3*2^4=2^1^2\\\\e)27*3^9:3^5=3^3*3^9:3^5=3^3^+^9:3^5=3^1^2:3^5=3^1^2^-^5=3^7\\\\f)64*16:2^9=2^6*2^4:2^9=2^1^0:2^9=2^1=2[/tex]
Zadanie 3
[tex]6^7*6^6=6^1^3=13060694016[/tex]
Odpowiedź:
1) Każda liczba do zerowej potęgi daje w wyniku 1
7^2 / 7 =7 bo przy dzieleniu odejmujemy wykładnik potęgi 2-1=1 czyli 7^1
a,b,c - przy mnożeniu jeżeli mamy takie same liczby potęgowe to dodajemy wykładniki (np b 8+1+7=16 tj 8^16) a przy dzieleniu odejmujemy ( c - 8-3=5 wynik : (1i2/5)^5
d,e,f - należy doprowadzić do takiej samej liczby potęgowej (np 32=2^2*2^2+2 =2^5 i teraz już możemy dodawać wykładniki (d wynik będzie 2^12)
64=2^2*2^2*2^2=2^6
16=2^2*2^2=2^4
Szczegółowe wyjaśnienie: