Odpowiedź :
Odpowiedź:
Proporcje obliczamy w ten sposób, że mnożymy : a*d i b*c, czyli licznik pierwszego ulamka z mianownikiem z drugiego i na odwrót. Oczywiście pomiędzy znak =
Dalej poprostu obliczamy wyrażenie algebraiczne.
A) x*5 = 2(x-1)
5x=2x-2 |-2x
3x=-2 |:3
X=2/3
Ps. / to kreska ulamkowa
B) 3(x-1)4 = 4(2x+1)
(3x-3)4 = 8x+4
12x-12 = 8x+4. |+12
12x = 8x+16 |-8x
4x=16. |:4
X=4
C) 3(x+5) = (8-x) (-4)
3x+15 = -32+4x. |+32
3x+47 = 4x. |-3x
47=x
Czyl. X=47 kolejność jest obojętna
D) (x-1) (2-3x) = (5-3x) (x+4)
2x-3x^2-2+3x = 5x+20-3x^2-12x. |+3x^2
2x-2+3x = 5x+20-12x. |+2
5x = -7x+20. |+7x
12x=20. |:12
X=3/5
E) 7(x+5) = (x+1)3
7x+35 = 3x+3. |-3x
4x +35 = 3. |-35
4x = -32. |:4
X = -8
Liczę na naj ;)