a ; b - przyprostokątne tego trójkąta prostokątnego
[tex]a=2\sqrt{3}-\sqrt{2}[/tex] (dwa pierwiastki z trzech odjąc pierwiastek z dwóch)
[tex]b=2\sqrt{2}+\sqrt{3}[/tex] (dwa pierwiastki z dwóch dodać pierwiastek z trzech)
c - dł. przeciwprostokątnej tego trójkąta prostokątnego c = ???
złożenie : c > 0
[tex](2\sqrt{3}-\sqrt{2})^{2} +(2\sqrt{2}+\sqrt{3})^{2}=c^{2}[/tex]
[tex]12-4\sqrt{6}+2 +8+4\sqrt{6}+3=c^{2}[/tex]
[tex]25=c^{2}[/tex]
c = 5
Obw = a + b + c
Obw = [tex]2\sqrt{3}-\sqrt{2}+2\sqrt{2}+\sqrt{3}+5[/tex]
[tex]Obw=3\sqrt{3}+\sqrt{2}+5[/tex]
__________________