Odpowiedź :
Odpowiedź:
e) 25 - 4 + 3 * 7 = 25 - 4 + 21 = 25 - 25 =
= 0
(mnożenie 1, dodawanie 2, odejmowanie 3)
f) 80 + 48 : 6 * 2 = 80 + 48 : 12 =
= 80 + 4 = 84
(mnożenie 1, dzielenie 2, dodawanie 3)
g) (30 - 25 : 5) - 16 : 4 =
= (30 - 5) - 16 : 4 = 25 - 16 : 4 =
= 25 - 4 = 21
1. (najpierw nawias : dzielenie 1, odejmowanie 2)
2. (za nawiasem : mnożenie 1, odejmowanie 2)
Odpowiedź:
e) 25-4+3•7= 25-4+21= 42
f) 80+48:6•2= 80+16= 96
g) (30-25:5)-16:4= (30-5)-4= 25-4= 21
Szczegółowe wyjaśnienie: Na początku robimy (), potem potęgi, mnożenie i dzielenie a na końcu dodawanie i odejmowanie