Lilka3322
Rozwiązane

Tylko pierwszy przykład​



Tylko Pierwszy Przykład class=

Odpowiedź :

Krysia

[tex]a)\\\\ \frac{3-x }{2} +\frac{ x+2}{2} = \frac{1}{2}\\\\\frac{3-x +x+2}{2}=\frac{1}{2}\\\\\frac{5}{2}=\frac{1}{2}\\\\L\neq P\\\\rownanie\ sprzeczne,\ brak\ rozwiazan[/tex]

Mnożymy sobie całe równanie przez 2 dzięki czemu pozbywamy się mianowników z ułamków

[tex]\frac{3-x}{2} + \frac{x+2}{2} = \frac{1}{2}[/tex] / ·2

3-x + x+2 = 1

5 ≠ 1

Wychodzi nam nieprawdziwe wyrażenie ponieważ 5 nie jest równe 1, a więc jest to równanie sprzeczne