3 (x+1) + 6x = 2(x+2)​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

Najpierw pozbywamy się nawiasów: 3x + 3 + 6x = 2x + 2

Następnie dodajemy do siebie wyrażenia: 9x + 3 = 2x + 2

Przerzucamy "x" z prawej strony na lewą i odwrotnie z liczbami: 9x - 2x = 2 - 3

Obliczamy: 7x = -1

Obustronnie dzielimy przez 7: x = -1/7

Wynik można też zapisać w formach: x = -0,142857 lub x = -7 do potęgi -1

3 (x+1) + 6x = 2(x+2)
3x+3+6x=2x+4
9x+3=2x+4
9x+3-2x=4
3x+3+6x=2(x+2)=3x
9x-2x=4-3
7x=4-3
7x=1
X=1/7
/-oznacza kreskę ułamkowa