Odpowiedź :
Marek: Najpierw wykonam dzialania na potegach o jednakowych wykladnikach
[tex]\frac{8^5}{2^5}*\frac{4^{12}}{(2^2)^8}*\frac{2^{12}}{4^5}:4^{10}=(\frac82)^5*\frac{(2*2)^{12}}{(2^2)^8}*\frac{2^{12}}{4^5}:4^{10}=4^5*\frac{8^{12}}{2^{16}*4^5}:4^{10}=\frac{8^{12}}{2^{16}}:4^{10}=\frac{(2^3)^{12}}{2^{16}}:(2^2)^{10}=\frac{2^{36}}{2^{16}}:2^{20}=2^{20}:2^{20}=2^0=1[/tex]
Zbyszek: Najpierw zajme sie kolejnymi ulamkami
[tex]\frac{8^5}{{2^5}}=\frac{4^{12}}{(2^2)^8}*\frac{2^{12}}{4^5}:4^{10}=(\frac82)^5*\frac{4^{12}}{4^8}*\frac{2^{12}}{4^5}:4^{10}=4^5*4^{4}*\frac{2^{12}}{4^5}:4^{10}=4^9*\frac{(4^\frac12)^{12}}{4^{5}}:4^{10}=4^9*\frac{4^6}{4^5}:4^{10}=\frac{4^{15}}{4^{5}}:4^{10}=4^{10}:4^{10}=4^{0}=1[/tex]
Tomek: Najpierw zamienie wszystkie potegi na potegi o podstawie 2.
[tex]\frac{8^5}{2^{5}}*\frac{4^{12}}{(2^2)^8}*\frac{2^{12}}{4^5}:4^{10}=\frac{(2^3)^5}{2^5}*\frac{(2^2)^{12}}{(2^2)^8}*\frac{2^{12}}{(2^2)^5}:(2^2)^{10}=\frac{2^{15}}{2^5}*\frac{2^{24}}{2^{16}}*\frac{2^{12}}{2^{10}}:2^{20}=2^{10}*2^{8}*2^{2}:2^{20}=2^{20}:2^{20}=2^0=1[/tex]