Odpowiedź :
Cześć!
Zaczynam od przekształcenia równania prostej z postaci ogólnej do postaci kierunkowej y = ax + b
[tex]2x+y-3=0\\\\y=-2x+3[/tex]
Warunek prostopadłości prostych
Proste są do siebie prostopadłe gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych wynosi -1.
Szukam współczynnika kierunkowego drugiej prostej
[tex]y=-2x+3\\\\a_1=-2, \ a_2= \ ?\\\\a_1\cdot a_2=-1\\\\-2\cdot a_2=-1 \ \ /:(-2)\\\\a_2=\frac{1}{2}\\\\y_2=\frac{1}{2}x+b[/tex]
Teraz szukam wyrazu wolnego (podstawiam za 'x' oraz 'y' współrzędne punktu P)
[tex]\text{P}=(-2,4)\longrightarrow x=-2, \ y=4\\\\\frac{1}{2}\cdot(-2)+b=4\\\\-1+b=4 \ \ /+1\\\\b=5[/tex]
Szukana prosta ma równanie
[tex]\huge\boxed{y_2=\frac{1}{2}x+5}[/tex]
Odpowiedź:
2x + y-3 = 0
sprowadźmy nasza prostą do równania kierunkowego y = ax+b
2x + y-3 = 0
y = -2x+3
warunek prostopadłości prostych - iloczyn współczynników kierunkowych a (to ta liczba przy x) jest równy -1
a = -2 czyli a₁ dla naszej prostopadłej = 1/2 (bo -2 * 1/2 = -1)
y = 1/2a +b
i podstawiasz współrzędne P (-2,4) za x i y
4 = -2*1/2 +b
4 = -1 +b
b = 4+1
b = 5
y = 1/2x +5 nasza prostopadła
Szczegółowe wyjaśnienie: