Odpowiedź:
A) pole 1 (to mniejsze): 3x-1*6x+2
Pole 2 (to większe): 6x+3*3x+1
Pole całkowite: ((3x-1)*(6x+2))+((6x+3)*(3x+1))= ((3*2-1)*(6*2+2))+((6*2+3)*(3*2+1))= ((6-1)*(12+2))+((12+3)*(6+1))= (5*14)+(15*7))= 70+105= 175
Szczegółowe wyjaśnienie:
Dzielisz tą figurę na dwa prostokąty. Pole prostokąta oblicza się wzorem: P=a*b czyli bok razy bok. Jeden bok tego mniejszego prostokąta masz opisany jako 3x-1 i to jest jeden bok, drugi bok jest jako 6x+2 więc mnożysz te dwa wyrażenia, później pod x podstawiasz 2 i masz wartość pola tego mniejszego prostokąta. Tak samo z tym większym. A na koniec żeby uzyskać pole całej figury to dodajesz te dwa pola do siebie i masz wynik