Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) 2x +x -3 -4x = 5x +9
2x +x -4x -5x= 9 +3
-6x= 12 /:6
x= - 2
spr.. 2*(-2) + (-2) -3 -4*(-2)= 5*(-2) +9
-4 -2 -3 +8= -10+9
-9 +8= -1
-1= -1
L=P
przenoisimy liczby wiadome na jednąstronę, a niewiadome czyli te z x na drugąą stronę ,z przeciwnym znakiem, jeśli jest liczba ujemna, to po przeniesieniu na drugą stronę będzie dodatnia.
b) x+ 2 ( x-5) = 7 - (x-1)
x + 2x -10 = 7- x +1
x+2x +x= 7 +1 +10
4x= 18 /:4
x= 18/4= 4 i 2/4= 4 i 1/2
spr.. 18/4 + 2*18/4 -10 = 7- 18/4 +1 ( skracamy 2 i 4 przez 2)
4 i 1/2 + 9-10= 7- 4 i 1/2 +1
3 i 1/2 = 3 i 1/2
L=P
c) 2x + 7 ( 2-x) = 3 ( 2 -2x)+x
2x +14 -7x = 6 -6x+x
2x -7x +6x-x= 6-14
8x- 8x≠ -8
0≠-8
równanie sprzeczne
ponieważ jedna strona nie równa się drugiej stronie,to równanie jest sprzeczne
d) 4x - 2 ( x-3 )= x- (2x-1)-4
4x -2x +6 = x -2x +1 -4
4x-2x -x +2x = 1-4 -6
3x= -9/:3
x=-3
spr..4*(-3)-2*(-3)+6= -3-2*(-3)+1 -4
-12 +6+6= -3 +6+1-4
-12+12= 7-7
0=0
równanie tożsamościowe
ponieważ obie strony równania są równe zero to jest to równanie tożsamościowe
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
a)
2x+x-3-4x=5x+9 redukujemy wyrazy podobne
-x-3=5x+9 niewiadomą przenosimy na lewą stronę równania a liczby na
prawą stronę zmieniając znak na przeciwny
-x-5x=9+3 obliczamy sumę wyrazów podobnych
-6x=12 / :(-6) dzielimy obie strony równania przez liczbę,która znajduje
się przy x
x=-2
Podobnie rozwiązujemy poniższe przykłady
[tex]a)\\\\\2x+x-3-4=5x+9\\\\-x-3=5x+9\\\\-x-5x=9+3\\\\-6x=12\ \ |:(-6)\\\\x=-2\\\\\\b)\\\\x+2(x-5)=7-(x-1)\ \ \ \ \ \ opuszczamy\ \ nawiasy\\\\x+2x-10=7-x+1\\\\3x-10=8-x\\\\3x+x=8+10\\\\4x=18\ \ |:4\\\\x=\frac{18}{4}\\\\x=\frac{9}{2}\\\\x=4\frac{1}{2}\\\\\\c)\\\\2x+7(2-x)=3(2-2x)+x\\\\2x+14-7x=6-6x+x\\\\-5x+14=6-5x\\\\-5x+5x=6-14\\\\0=-8\\\\R\'ownanie\ \ sprzeczne\ \ nie\ \ ma\ \ rozwiazania[/tex]
[tex]d)\\\\4x-2(x-3)=x-(2x-1)-4\\\\4x-2x+6=x-2x+1-4\\\\2x+6=-x-3\\\\2x+x=-3-6\\\\3x=-9\ \ |:3\\\\x=-3[/tex]