Odpowiedź :
Odpowiedź:
Pole trapezu
[tex]P=\frac{2x+1+2x+1+x+1}{2}*(3x+2-2x) =\frac{5x+3}{2}*(x+2)=\frac{5x^2+10x+3x+6}{2} =\frac{5x^2+13x+6}{2}[/tex]
Pola dwóch prostokątów
[tex]P_1=2x*(x+1)=2x^2+2x\\P_2=2*2x=4x\\[/tex]
Pole całej figury
[tex]P=\frac{5x^2+13x+6}{2}+2x^2+2x+4x=\frac{1}{2}*(5x^2+13x+6+4x^2+12x)= \frac{1}{2}*(9x^2+25x+6)[/tex]
[tex]P=\frac{1}{2} *(9*2^2+25*2+6)=\frac{1}{2} *(36+50+6)=\frac{1}{2} *92=46[j^2][/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:Rozwiązanie w załączniku
Szczegółowe wyjaśnienie:
a, b, c, e - długości boków
h- wysokość trapezu
P1 - pole trapezu
P2- pole prostokąta
P3- pole prostokąta