napisz w postaci sumy algebraicznej wyrażenie (x-2)(x-2)(x-2)



Odpowiedź :

Cześć!

Rozwiązanie (sposób I, bardzo mozolny)

[tex](x-2)(x-2)(x-2)=(x^2-2x-2x+4)(x-2)=\\\\=(x^2-4x+4)(x-2)=x^3-2x^2-4x^2+8x+4x-8=\\\\=\boxed{x^3-6x^2+12x-8}[/tex]

Rozwiązanie (sposób II, z wykorzystaniem wzoru skróconego mnożenia)

[tex](x-2)(x-2)(x-2)=(x-2)^3=\\\\=x^3-3\cdot x^2\cdot2+3\cdot x\cdot2^2-2^3=x^3-6x^2+3x\cdot4-8=\\\\=\boxed{x^3-6x^2+12x-8}[/tex]

Wykorzystany wzór skróconego mnożenia

[tex](a-b)^3=a^3-3a^2b+3ab^2-b^3[/tex]

Odpowiedź:

To będzie (x-2)(x-2)(x-2)=(x²-2x-2x+4)(x-2)=x³-2x²-2x²+4x-2x²+4x+4x-8=x³-6x²+12x-8

jest dobrze pozdro