Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
[ 6^(-3) * 2^(1/4) * 32]/[1/9 * 4^(1/3)] = [ (2*3)^(-3) * 2^(1/4) * 2^5]/[3^(-2) * 2^(2/3)] =
= 2^(-3) * 3^(-3) * 2^(1/4) * 2^(5) * 3^(2) * 2^(-2/3) = 2^(19/12) * 1/3 =
= 2 * 2^(7/12)/3
kto takie głupie zadania wymyśla !
Odpowiedź:
Wyszedł mi dziwny wynik ale nie widzę błędy. Zakładam że zadanie to sprowadzić do jak najprostszej poataci.
[tex] \frac{ {6}^{ - 3} \times \sqrt[4]{2} \times 32 }{ \frac{1}{9} \times \sqrt[3]{4} } = \frac{ {2}^{ - 3} \times {3}^{ - 3} \times {2}^{ \frac{1}{4} } \times {2}^{5} }{ {3}^{ - 2} \times {2}^{ \frac{2}{3} } } = \frac{ {2}^{ \frac{9}{4} } \times {3}^{ - 3} }{{3}^{ - 2} \times {2}^{ \frac{2}{3} }} = {2}^{ \frac{9}{4} - \frac{2}{3} } \times {3}^{ - 3 + 2} = \frac{ {2}^{ \frac{19}{12} } }{3}[/tex]