Rozwiązane

Pomoże ktos teraz pls



Pomoże Ktos Teraz Pls class=

Odpowiedź :

odpowiedz w załączniku

Zobacz obrazek Olagodlewska1993

Odpowiedź:

a)  3 i 1/7 - 2/7= 2 i 8/7- 2/7= 2 i 6/7

b)   2 i 2/5 - 3/5= 1 i 7/5- 3/5= 1 i 4/5

c)  6 i 3/8 - 2 i 7/8= 5 i 11/8 - 2 i 7/8= 3 i 4/8= 3 i 1/2

d)   25 i 3/10 - 14 i 9/10= 24 i 13/10- 14 i 9/10=  10 i 4/10

Szczegółowe wyjaśnienie:

a)  3 i 1/7- 2/7= jedną całość zamieniamy na części siódme, stąd mamy 2 i 8/7, bo  1= 7/7

        2 i 7/7+1/7= 2 i  8/7

 i tak działamy w każdym przykładzie