Odpowiedź:
A. symetrii względem osi OX, ponieważ symetria ta oznacza zamiane wykresu funkcji f(x) na wykres -f(x)
A. symetrii względem osi OX, ponieważ symetria ta oznacza zamiane wykresu funkcji f(x) na wykres -f(x)mamy więc:
A. symetrii względem osi OX, ponieważ symetria ta oznacza zamiane wykresu funkcji f(x) na wykres -f(x)mamy więc:-f(x) = -(4x-2)= -4x+2
w przypadku B wykres miałby postać:
f(-x) = -4x-2
w przypadku C wykres byłby postaci
-f(-x) = -(-4x-2) = 4x+2
w przypadku D otrzymamy wykres:
f(x) ---> u[0;4] = 4x-2+4 = 4x+2
czyli ten sam wykres co w C