Odpowiedź :
Szczegółowe wyjaśnienie:
Zadanie 1
A)2 i 1/6-1 i 3/4= 2 i 2/12 - 1 i 9/12=1 i 14/12-1 i 9/12=5/12
B) 1 i 1/3 * 2 i 3/4
Aby pomnożyć zamieniamy na ułamki niewłaściwe i patrzymy czy coś się skróci, czyli
4/3*11/4 i czwórki się skrócą na skos i wychodzi
11/3=3 i 2/3
C)1 i 4/5 :1 i 2/7
Podczas dzielenia znak zamieniamy na mnożenie i obracamy do góry nogami ułamek za znakiem dzielenia, czyli wychodzi
9/5*7/9 i dziewiątki nam się skrócą na skos i wychodzi
=7/5=1 i 2/5
D) 1 i 7/8+2 i 1/4=1 i 7/8+2 i 2/8=3 i 9/8=4 i 1/8
(doprowadzamy do wspólnego mianownika)
A-III
B-I
C-V
D-II
Odpowiedź:
Zad. 1
[tex]a)\\\\2\frac{1}{6}-1\frac{3}{4}=2\frac{2}{12}-1\frac{9}{12}=1\frac{14}{12}-1\frac{9}{12}=\frac{5}{12}[/tex]
[tex]b)\\\\1\frac{1}{3}*2\frac{3}{4}=\frac{4}{3}*\frac{11}{4}=\frac{11}{3}=3\frac{2}{3}[/tex]
[tex]c)\\\\1\frac{4}{5}:1\frac{2}{7}=\frac{9}{5}:\frac{9}{7}=\frac{9}{5}*\frac{7}{9}=\frac{7}{5} =1\frac{2}{5}[/tex]
[tex]d)\\\\1\frac{7}{8}+2\frac{1}{4}=1\frac{7}{8}+2\frac{2}{8}=3\frac{9}{8}=4\frac{1}{8}[/tex]
Zatem prawidłowa odp to: a = III, b = I, c = V, d= II
Zad. 2
[tex]9\frac{1}{2}-1\frac{3}{8}*6 =9\frac{1}{2}-\frac{11}{8}*6 =9\frac{1}{2}-\frac{33}{4}=9\frac{2}{4}-8\frac{1}{4}=1\frac{1}{4}[/tex]
zatem prawidłowa jest odp D
Szczegółowe wyjaśnienie: