Odpowiedź :
Odpowiedź:
Po zmianie siła wyniosłaby 1,2 N
Wyjaśnienie:
[tex]q_{1}[/tex] - ładunek pierwszego ciała ( przed zmianą)
[tex]3q_{1}[/tex] - ładunek pierwszego ciała ( po zmianie)
[tex]q_{2}[/tex] - ładunek drugiego ciała ( przed zmianą)
[tex]4q_{2}[/tex] - ładunek drugiego ciała ( po zmianie)
r - odległość między ładunkami
[tex]F_{1}[/tex] - siła elektrostatyczna ( przed zmianą)
[tex]F_{2}[/tex] - siła elektrostatyczna ( po zmianie)
[tex]F_{1}=k*\frac{q_{1}*q_{2} }{r^{2} }[/tex] = 0,1 N
[tex]F_{2}=k*\frac{3q_{1}*4q_{2} }{r^{2} }[/tex] = 12 * [tex]k*\frac{q_{1}*q_{2} }{r^{2} }[/tex] = 12 * [tex]F_{1}[/tex] = 12 * 0,1 N = 1,2 N