Odpowiedź :
[tex]( - 3) ^{ - 2} = 3 ^{ - 2} = \frac{1}{ {3}^{2} } = \frac{1}{9} [/tex]
Wiedząc, że:
[tex] {a}^{ -n} = \frac{1}{ {a}^{n} } [/tex]
należy zapisać wyrażenie z dodatnią potęgą.
[tex] {3}^{ - 2} = \frac{1}{ {3}^{2} } = \frac{1}{9} [/tex]
Tutaj tak samo.
Odpowiedź:
Liczba mniejsza od zera(ujemna) podniesiona do potęgi o wykładniku parzystym jest liczbą większa od 0 (dodatnią)
(- a)² = a²
(- 3)⁻² = (- 1/3)² = 1/9
Liczba podniesiona do potęgi o wykładniku ujemny jest równa odwrotności tej liczby podniesionej do tej samej potęgi o wykładniku dodatnim
a⁻² =(1/a)²
3⁻² = (1/3)² = 1/9