Odpowiedź :
Poziom A
a) [tex] \frac{1}{4} + \frac{1( \times 2)}{2( \times 2)} = \frac{1}{4} + \frac{2}{4} = \frac{3}{4} [/tex]
b) [tex] \frac{2( \times 2)}{3( \times 2)} + \frac{5}{6} = \frac{4}{6} + \frac{5}{6} = \frac{9}{6} = \frac{3}{2} = 1 \frac{1}{2} [/tex]
c) [tex] \frac{3( \times 2)}{8( \times 2)} - \frac{1}{16} = \frac{6}{16} - \frac{1}{16} = \frac{5}{16} [/tex]
d) [tex] \frac{1( \times4 )}{3( \times 4)} + \frac{7}{12} = \frac{4}{12} + \frac{7}{12} = \frac{11}{12} [/tex]
e) [tex] \frac{8}{15} + \frac{3( \times 3)}{5( \times 3)} = \frac{8}{15} + \frac{9}{15} = \frac{17}{15} = 1 \frac{2}{15} [/tex]
f) [tex] \frac{3( \times 2)}{5( \times 2)} + \frac{3}{10} = \frac{6}{10} + \frac{3}{10} = \frac{9}{10} [/tex]
Poziom B
a) [tex] \frac{1( \times 2)}{3( \times 2)} + \frac{1( \times 3)}{2( \times 3)} = \frac{2}{6} + \frac{3}{6} = \frac{5}{6} [/tex]
b) [tex] \frac{3( \times5)}{4( \times 5)} - \frac{2( \times 4)}{5( \times 4)} = \frac{15}{20} - \frac{8}{20} = \frac{7}{20} [/tex]
c) [tex] \frac{5( \times 7)}{8( \times 7)} + \frac{1( \times 8)}{7( \times 8)} = \frac{35}{56} + \frac{8}{56} = \frac{43}{56} [/tex]
d) [tex] \frac{5( \times 7)}{6( \times 7)} - \frac{3( \times 6)}{7( \times 6)} = \frac{35}{42} - \frac{18}{42} = \frac{17}{42} [/tex]
e) [tex] \frac{2( \times 5)}{7( \times 5)} + \frac{1( \times 7)}{5( \times 7)} = \frac{10}{35} + \frac{7}{35} = \frac{17}{35} [/tex]
f) [tex] \frac{7( \times 3)}{8( \times 3)} + \frac{2( \times 8)}{3( \times 8)} = \frac{21}{24} + \frac{16}{24} = \frac{37}{24} = 1\frac{13}{24}[/tex]
Mogłabym prosić o naj? Długo to robiłam, bo w połowie coś mi się brainly zawiesiło i wszystko musiałam robić jeszcze raz, stąd ta późniejsza odpowiedź. Z góry dzkk❤️❤️