Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Korzystamy z tw. Pitagorasa:
e)
a = 2√2
b = 2√2
c = ?
z tw. Pitagorasa: a²+b²=c²
(2√2)²+(2√2)²=c²
8+8=c²
c²=16
c=√16
c=4
Odpowiedź: przeciwprostokątna ma długość 4
f)
a = 2
skoro 1/b = 2 to b = 1/2
c = ?
a²+b²=c²
2² + (1/2)² = c²
4 + 1/4 = c²
17/4 = c²
c = √(17/4)
c = (√17)/2
Odpowiedź: przeciwprostokątna ma długość (√17)/2
Korzystamy z twierdzenia Pitagorasa:
a² + b² = c²
gdzie:
a,b - przyprostokątne,
c - przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego.
e)
[tex]a = 2\sqrt{2}\\\\b = 2\sqrt{2}\\\\c^{2} = a^{2}+b^{2}\\\\c^{2} = (2\sqrt{2})^{2}+(2\sqrt{2})^{2}\\\\c^{2} = 8+8\\\\c^{2} = 16\\\\c = \sqrt{16}\\\\\boxed{c = 4}[/tex]
f)
[tex]a = 2\\\\\frac{1}{b} = 2 \ \ \rightarrow \ \ b = \frac{1}{2}\\\\c^{2} = a^{2}+b^{2}\\\\c^{2}=2^{2}+(\frac{1}{2})^{2}\\\\c^{2} = 4+\frac{1}{4}=\frac{16}{4}+\frac{1}{4} = \frac{17}{4}\\\\c = \sqrt{\frac{17}{4}} = \frac{\sqrt{17}}{\sqrt{4}}\\\\\boxed{c =\frac{\sqrt{17}}{2}}[/tex]