pierwiastek z a plus pierwiastek z b przez a minus b razy pierwiastek z a minus pierwiastek z b przez a razy b dla a równego 3 plus pierwiastek z dwóch i dla b równego 3 minus pierwiastek z 2 jest równe​



Odpowiedź :

Odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienie:

[tex]\dfrac{\sqrt{a}+\sqrt{b}}{a-b}\cdot\dfrac{\sqrt{a}-\sqrt{b}}{a\cdot b}=\\\\=\dfrac{(\sqrt{a}+\sqrt{b})(\sqrt{a}-\sqrt{b})}{ab(a-b)}=\\\\=\dfrac{a-b}{ab(a-b)}=\\\\\\=\dfrac{1}{ab}\\\\\\Dla:\\a=3+\sqrt2\\b=3-\sqrt2\\\\\dfrac{1}{ab}=\dfrac{1}{(3+\sqrt2)(3-\sqrt2)}}=\dfrac{1}{(9-2)}=\dfrac17[/tex]