Odpowiedź :
a)[tex]\frac{3-x}{2} + \frac{x+2}{2} =\frac{1}{2} /*2[/tex] - mnożymy obustronnie przez 2
[tex]3-x+x+2=1[/tex] - usuwamy liczby przeciwne, bo dają zero i dodajemy resztę
[tex]5 \neq 0[/tex] - wyrażenie jest nieprawdziwe
b)
[tex]\frac{1}{4} x - \frac{x-1}{4} = \frac{1}{4} /*4[/tex] - mnożymy obie strony przez 4
[tex]x-(x-1)=1[/tex] - opuszczamy nawias
[tex]x-x+1=1[/tex] - przesuwamy 1 na lewą stronę ze zmiana znaku
[tex]x-x=1-1[/tex][tex]0=0\\[/tex]
x∈R
c)
[tex]\frac{x+1}{2} + \frac{2x-2}{3} = \frac{2x-4}{6} /*6\\3(x+1)+2(2x-2)=2x-4\\3x+3+4x+4=2x\\7x+3=2x\\7x-2x=-3\\5x=-3 /:5\\x=-\frac{3}{5}[/tex]
d)
[tex]\frac{2x+3}{3} +\frac{x-4}{5} =\frac{3x+5}{10} /*30\\\\10(2x+3)+6(x-4)=3(3x+5)\\\\20x+30+6x-24=9x+15\\\\26x+6=9x+15\\\\26x-9x=15-6\\\\17x=9/:17\\[/tex]
[tex]x=\frac{19}{17}[/tex]