Proszę o szybką odp

1.Zamień iloczyn 7(x²-3x-2) na sumę
2.Wykonaj działania, a następnie zredukuj wyrazy podobne w wyrażeniu 2x(x + 2y )- x(2x +y).



Odpowiedź :

Mam nadzieje, że pomogłam i liczę na naj

Zobacz obrazek Zielonykrecik
Vivi

Zadanie 1.

Zamień iloczyn 7(x²-3x-2) na sumę.

7(x²-3x-2) = 7 · x² - 7 · 3x - 7 · 2 = 7x² - 21x - 14

Zadanie 2.

Wykonaj działania, a następnie zredukuj wyrazy podobne w wyrażeniu 2x(x + 2y )- x(2x +y).

2x(x + 2y )- x(2x +y) = 2x · x + 2x · 2y - x · 2x - x · y =

= 2x² + 4xy - 2x² - xy = 3xy

Inne Pytanie