Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex] \frac{1}{ \sqrt[]{3} } = \frac{ \sqrt{ 3 } }{3} \: \: \: \: \: \frac{2}{ \sqrt{5} } = \frac{2 \sqrt{5} }{5 } \: \: \: \: \frac{1}{2 \sqrt{2} } = \frac{ \sqrt{2} }{2 \times 2} = \frac{ \sqrt{2} }{4} \: \: \: \: \: \: \frac{2}{3 \sqrt{5} } = \frac{2 \sqrt{5} }{3 \times 5 } = \frac{2 \sqrt{5} }{15} \: \: \: \: \: \: \: \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{5} } = \frac{ \sqrt{15} }{5} \: \: \: \: \: \: \: \frac{4 \sqrt{2} }{ \sqrt{3} } = \frac{4 \sqrt{6} }{3} [/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Żeby usunąć niewymierność z mianownika, mnożymy licznik i mianownik przez tą właśnie niewymierność :)
Mam nadzieje na naj!