Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
(x+3)^2+4x=0
(x+3)(x+3)+4x=0
x (x+3)+3 (x+3)+4x=0 - rozdzielność mnożenia względnia dodawania lub odejmowania
x^2+3x+3 (x+3)+4x=0
x^2+3x+3x+9+4x=0
Po przekształceniu do postaci ogólnej ustalamy współczynniki a, b oraz c z pierwotnego równania i wstawiamy je do wzoru równania kwadratowego.
x^2+10x+9=0
a=1 b=10 c=9
x=[-10+(-)√10^2-4*1*9]/2*1
x=-10+(-)√64/2
x=-10+(-)8/2
x1=-10+8/2=-1
x2-10-8/2=-9
Odpowiedź i szczegółowe wyjaśnienie:
[tex](x+3)^2+4x=0\\\\x^2+6x+9+4x=0\\\\x^2+10x+9=0\\\\x^2+x+9x+9=0\\\\x(x+1)+9(x+1)=0\\\\(x+1)(x+9)=0[/tex]
po przekształceniach otrzymaliśmy postać iloczynową, z której bardzo łatwo jest wyciągnąć pierwiastki tego równania :)
x+1=0 => x=-1
x+9=0 => x=-9