Odpowiedź:
x⁶-25x²=0 wyłącz wspólny czynnik przed nawias (x²)
x² × (x⁴-25)=0 dodaj i odejmij 5x² (co jest równe 0)
x²× (x⁴ - 5x² + 5x² -25)=0 wyłącz wspólny czynnik przed nawias (x² i 5)
x²× (x² × (x²- 5)+5(x²-5))=0 wyłącz wspólny czynnik przed nawias (x²-5)
x² ×(x² - 5) × (x² + 5) = 0
Gdy iloczyn wyrażeń jest równy zero, jednym z nich jest zero.
x²=0 x=0
x² - 5=0 x= -√5 lub x=√5
x² + 5 =0 x∉R
Szczegółowe wyjaśnienie:
Suma zbiorów:
x=0 x=-√5 x=√5
Równanie ma trzy rozwiązania
Mam nadzieję, że pomogłem :)